16 Mayıs 2011 Pazartesi

İrlanda

İrlanda

İrlanda

Yeşilin bütün renkleri ve hepsi capcanlı… İrlanda’nın bir kere ziyaret edilince bir daha unutulamayacağı söylenir, bunun ne kadar doğru olduğunu İrlanda’ya gidince anlıyorsunuz. İrlanda peyzajının efsanevi bir tınısı var adeta. Ülkenin tarihine dokunulabilir nerdeyse…

Uçuş süresi: 4.5 saat

Saat farkı: 2 saat geri

Para birimi: Euro

Başkenti: Dublin

Resmi dili: İngilizce

Vize: Gerekli


Hava size bazen okyanus gibi gökyüzünde yüzebileceğiniz izlenimini uyandırsa da gerçekten parlayan yeşillikler, bol vahşi çiçekler ve gürültülü publarda geçirilen akşamüstleri sizi her şeyden daha mutlu edecek.

İrlanda’ya haziran-ağustos ayları arasında giderseniz, oldukça ılık bir hava, uzun günler ve oldukça hareketli bir festival listesi bulabilirsiniz. Ama bu en canlı sezon yalnızlıktan hoşlananlar için pek de iyi olmayabilir.

İrlanda sonbaharda bir başka güzel…

İrlanda’da küçük turist kalabalıklarıyla, sonbahar ve bahar ayları tadına doyum olmaz mevsimlerdir. Kış kesinlikle misafirperver olmayabilir fakat İrlanda’nın batı kıyısı özellikle yağmurda çok güzel görünüyor. Her zaman girebileceğiniz publar yanıbaşınızdadır. Fakat bazı İrlanda restoranları ekim ayından Paskalya Bayramı’na kadar açılmayabilirler. Yapacağınız birkaç telefon konuşmasıyla, yatacak yer veya yiyecek yemek bulamamak gibi zor durumlarda kalmaktan kurtulabilirsiniz.

Şemsiyenizi unutmayın!

Kuzey enleminde olmasına rağmen İrlanda’nın iklimi, sıcak su akıntısı Gulf Stream etkisiyle yumuşaktır. Karayip esintisinin yanı sıra, kaplumbağları da beraberinde getirir. Sıcaklık sadece kış aylarında dondurucu olacak şekilde düşebilir ve kar yağışı çok nadirdir. Yazlar, çok da sıcak olmaz, 30 dereceyi geçtiği çok nadirdir. Ayrıca yaz aylarında 23.00’e kadar hava kararmaz. Yılın hangi zamanı giderseniz gidin İrlanda’da yağmura karşı hazırlıklı olmalısınız.
Büyüleyici manzaranın hakim olduğu ve en yağışlı bölge olan County Kerry’de, yılın 270 günü yağmur çiseler. Eğer yağmur sizi hayal kırıklığına uğratırsa, bir İrlanda atasözüyle teselli bulabilirsiniz; ‘Publar asla yağmurlu olmaz!’

İrlanda her mevsim hareketli, her mevsim eğlenceli…

Festival ve sosyal etkinlikler, yılın her dönemine yayılmıştır. Her yıl şubat ayında Dublin Uluslararası Film Festivali ve doğudaki küçük şehirlerde çikolatalı yumurta ile gösteriler yapılır. 16 Haziran tarihi İrlanda’nın Bloomsday (Çiçek açma) günü olarak kutlanır. .
İrlanda ziyaretinizi mayıs ayında gerçekleştirirseniz eğer, ay boyunca süren Writers' Week Edebiyat Festivali ve Belfast’te Jazz & Blues Festivali’ne katılabilirsiniz. Haziran ayında ise Kuzey İrlanda’daki (orangeman) kızıladamların 12. Protestan Zaferi’ni kutlamak için caddeler boyunca yapacakları yürüyüşlere tanık olabilirsiniz… İrlanda’da hareket her mevsim devam ediyor. Ağustos ayı ise ülkenin binicilik ayı olarak nitelendirilebilir. Dublin Horse Show ( Dublin at gösterisi) ve yarışlar izlenmeye değer… Kerry, Killorglin şehirlerinde ise eski Puck Fair, günler ve gecelerce sınırsız içki içilebildiğinin habercisi…Ekim ayında Dublin tiyatro festivaline katılabilirsiniz. County Galway’deki Ballinasloe ülkenin en büyük at ve sığır fuarına ev sahipliği yapıyor. County Cork’ deki Kinsale İrlanda’nın Gourmet festivalinde leziz İrlanda yemeklerini tadabilir, kasımda wexford’ta uluslar arası opera festivalini ziyaret edebilirsiniz. Noel genellikle sessizdir...

Bölgede her zaman irlanda’nın eti ve içkilerini, 1000 yıllık hristiyan kliselerini, şatoları, müzeleri, görkemli bahçelerini görebilirsiniz.

Kredi kartları büyük ölçüde geçerli ama yine de bir miktar nakit taşımak iyi fikir. İrlanda özellikle Dublin şehri alışveriş yönünden oldukça pahalı gelebilir. Hostel’da kalırsanız, pubda yenen hafif bir öğlen yemeğiyle ve akşam kendi yemeğinizi pişireceğinizi varsayarsak günlük 50-55 milyon gibi bir harcama yapmanız yeterli olacaktır. İrlanda’da bahşişin Amerika’da ve Avrupa’daki kadar yaygın olmadığını söyleyebiliriz.

İrlanda’da bazı yerlerde toplu taşıma aracı bulma sıkıntısı yaşayabilirsiniz. Bunun için en iyi yöntem; arabayla gezmek olabilir. İrlanda seyahatinizi bir tur şirketi ile organize etmenizde fayda var. Ülkede mesafeler kısa olsa da yolların karışık olması sebebi ile bir yerden bir yere gitme mesafesinin uzadığını fark edeceksiniz. Ulaşım ülkede genel olarak pahalı.



0 yorum:

Yorum Gönder