16 Mayıs 2011 Pazartesi

Avusturya

Avusturya

Avusturya

Sanatın, sporun ve romantizmin buluştuğu bir ülke var mıdır diye düşünüyorsanız, işte cevabı: AVUSTURYA...

M.Ö 100 yılında Romalılar tarafından işgal edilen, 1955 yılında Bağımsız Federal Cumhuriyet olması ile beraber gelişimine başlayan Avusturya, Burgenland, Karintiya, Aşağı Avusturya, Yukarı Avusturya, Salzburg, Steiermark, Tyrol, Voralberg ve Viyana olmak üzere 9 eyaletten oluşuyor.

Tatilciler için dört mevsim cazip imkanları bulunan Avusturya, yaz –kış çok sayıda turist tarafından ziyaret ediliyor. Ülkede genellikle Almanca konuşuluyor. Ilık bir sezonda gezmekten hoşlananlardansanız Avusturya için en ideal zaman Nisan ve Ekim ayları arası… Yaz sezonu ise Temmuz ve Ağustos aylarında yaşanıyor. Bu sezonda yoğunluk artıyor, fiyatlarda artış yaşanıyor ve bastıran sıcaklar rahatsız edici bir hale geliyor. Haziran ve Eylül ayları ise Avusturya’ya en fazla turist ziyaretinin olduğu zamanlar… Paskalya ve Christmas zamanları hariç Avusturya kış döneminde şehir merkezlerinin en sakin olduğu zamanlarını yaşıyor ve otel fiyatları da oldukça düşüyor. Ancak kış sporları için ülkeye gelen tatilciler, Alp’lere akın ediyor ve yoğunluk dağlık bölgelere kayıyor. Yani kısacası Avusturya 4 mevsimde de turist ve ziyaretçi akınına uğruyor… Avusturya, bayan tatilciler için en güvenli ülkelerin başında geliyor. Avusturya’da bayan olmanızdan ötürü yaşayabileceğiniz sorunlar yok denecek kadar az. Sözlü veya fiziksel taciz gibi olaylarla da karşılaşmanız nerdeyse mümkün değil. 12 üniversite ve üniversite statüsünde bulunan 6 sanat okulu bulunan Avusturya’da öğrenci sayısının yüzde 8’i yabancı uyruklu. Bu öğrencilerin yüzde 30 kadarı ise sanat okullarında eğitim görüyor. Viyana’da 5 üniversite bulunuyor. Eğitim dili ise; Almanca.

Schengen vizesi ile gidilebilen Avusturya’ya Türkiye’den 17 saatlik bir uçuş ile varabiliyorsunuz. Ülkeye girdiğinizde saatlerinizi bir saat geri almayı unutmayın!

Kültür ülkesinin başkenti; Viyana!
Viyana’ya ayak bastığınız ilk anda, geçmiş zamanların büyüsünü hissetmeye başlayacaksınız. Aşırı süslü ve gösterişli üslup ile bezenmiş binaları gördüğünüzde yapacağınız seyahat için daha da fazla heyecanlanmaya başlayacaksınız. Şehirdeki müzeler ve tarihi yerlerin birçok kısmı "iç ring" denen bulvarın çevresinde bulunuyor. Viyana, sanatın, müziğin, tarihin ve güzel sanatların yeri olarak biliniyor. Tuna Nehri’nin ikiye ayırdığı Viyana’da gidecek yerler o kadar çok ki; Hofborg Sarayı’nda (İmparatorluk Sarayı) kralların mücevherlerini görebilir, İspanyolların Binicilik Okulu’nu ziyaret edebilir, şehirde bulunan 50’den fazla sayıdaki müzeye gidebilir ya da sayısız kahve dükkanlarından birinde mola verebilirsiniz. Viyana’da Quartier Müzesi, Hundertwasserhaus ve Ünlüler Mezarlığı da görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor… Viyana’nın sembolü olarak kabul edilen St. Stephan Katedrali dış görünüşünün güzelliği ve göze çarpan kuleleri ile gördüğünüz en etkileyici yapılar arasında olacak…

Sanat dedik, opera dedik, kültür dedik, eğer bu saydıklarımıza biraz olsun meraklıysanız doğru yerdesiniz! 1869 yılında yapılan, sayısız dünyaca ünlü opera sanatçılarının konserleriyle canlanan opera binasına kesinlikle uğramanız tavsiye edilir! Peki tarihe merakınız nasıl? Ziyaret ettiğiniz ülkenin tarihini bilmek isterseniz eğer doğru adres; Avsuturya’nın tarihini ve tarihi kalıntılarını görmek için Galerie Ernst Hilger olacak. Genellikle seyahat acenteleri Avusturya seyahatlerinde görkemli apartmanlara turlar düzenlerler, ama bizim tavsiyemiz, apartmanları dolaşmanız yerine 1400’den fazla odası bulunan Schönbrunn Sarayı’nı gezmeniz. Özellikle odaların dekorasyonu sizi bambaşka bir dünyaya götürecek.

Barok şehrine gidiyoruz; Salzburg
Barok mimarisi ile göz kamaştıran güzelliğe sahip olan Salzburg’un kilise çanları, dağları ve çikolatası da mimarisi kadar önemli sayılıyor. 1756 yılında Mozart’ın dünyaya geldiği şehir olarak bilinen Salzburg, Mozart kadar olmasa da pek çok ünlü sanatçının doğduğu yer olarak biliniyor. Avusturya’nın dördüncü büyük şehri olan Salzburg, gezginler için kesinlikle en ilginç yerlerden biri. Salzburg Festivalleri özellikle yaz aylarında, drama, müzikal ve konserlerin merkezi olarak biliniyor.
11.yy.da yapılan Hohensalzburg kalesi, şehri en güzel noktadan izlemek için bire bir. Mozart’ın 1773 – 1787 yılları arasında yaşadığı evi ise ziyaretçilere açık tutuluyor. The Natural History Müzesi ise 40’a yakın su akvaryumu ve 200’e yakın değişik sürüngen ile hayvanseverler ve meraklıları için iyi bir alternatif. Ayrıca Salzburg’ta meşhur “Sound of Music” filminin çekildiği lokasyonlar, tarihi Mirabell, Kloster Nonnberg, Hellbrunn, Lepoldskron kaleleri, Salzkammergut ve Fuschl, St. Wolfgang ve Mondsee nehirleri bulunuyor.

Kayağın başkenti, Inssbruck…
Inssbruck, Tyrol eyaletinin başkenti ve Avrupa’nın en güzel şehirlerinden biri. Tamamen dağlarla kaplı olması ve Alp’lerin burada bulunması sebebiyle Kış sporları için Avusturya’yı en çok tercih edilen ülkelerden biri konumuna getiriyor. Ayrıca Kış Olimpiyatları’na da ev sahipliği yapan Inssbruck’ta, rafting, tracking, diğer alternatif sporlar arasında… Inssbruck’ın tarihi güzellikleri, şehir planlamacıları tarafından korunuyor. Yeni bir bina inşa edileceği zaman bu planlamacılar, önceden yapılmış, gotik, Rönesans ve barok binaları koruma altına almakla görevlendiriliyorlar. Tirolean Sanat Müzesi, Ambras Sarayı Güzel Sanatlar Müzesi, The Old Town’s golden-roofed building ve Sawarovski Kristal Fabrikası mutlaka görülmeye değer…

Geçmişten, günümüze ince bir çizgide; Graz…
Avusturya'nın kültür şehri olduğu herkesçe bilinir. Ve bu kültür şehrinde birçok galeri, sanat evi, sergiler bulunmaktadır. Sanatsal etkinliklerle hayatınıza yeni ufuklar katmak isterseniz Avusturya gezinizde Styria’nın başkenti Graz'a uğramalısınız. Tarih ile modern hayatın muhteşem karışımını izlemek, o ince çizgideki mimari büyüye tanık olmak, içinizde muhteşem bir duygu uyandıracak. Schlossberg Kalesi’ni gezmek, sıcak havalarda balonla şehre tepeden bakmak veya şehirde bulunan müzelerden birinde mola vermek… Eğer Avusturya’ya sonbahar döneminde giderseniz, Graz’da her yıl düzenlenen Styrian Sonbahar Festivali’nde çağdaş sanat, müzik ve edebiyat eserlerini yakından tanıyabilme fırsatını da yakalayabilirsiniz. Graz’ın sanat festivalleri, jazzdan sessiz tiyatroya kadar birçok kolda her yıl değişik eserlerin sunulmasına öncülük ediyor. Bu sizin için iyi bir şans olabilir!

Karnınız acıkırsa…
Avusturya; kibarlığın, nostaljinin, romantizmin ana merkezidir. Bu romantik hava tabii ki de yemek kültürlerine de yansıyor. Porselen tabaklarda sunulan yemekler, cam şişelerde servis edilen şaraplar ve dünyaca ünlenmiş tatları; şnitzel, pasta ve kahve... Aslında Viyana'ya özel bu tatlar bize çokta uzak olan lezzetler değil. Ama nedendir bilinmez, Viyana'da bu yemekler çok farklı gelir insana. Belki pişirirken içine kattıkları çekirdeksiz üzümdür pastalarına lezzet veren ya da tarihi gizemi, büyük sanatçıları barındırmış olmanın verdiği havası, yemeklerinin kahvelerinin lezzetlerine yansımıştır. Avusturya Mutfağı birazda İtalyan ve Fransız mutfaklarından etkilenmişe benziyor. Çok uzun yıllardır farklı etnik kökenlerin etkileri, Avusturya mutfağına da yansımış. Lüks cafelerden, pahalı restoranlara, barlardan, kahve dükkanlarına kadar pek çok alternatifi bulabileceğiniz Avusturya’da, diğer seyahatlerinizden dönüşte olduğu gibi aç dönmeyeceğinize eminiz! Ama bilmediğiniz restoranlara rezervasyon yaptırarak gitmekte fayda var. Özellikle Avusturya’nın meşhur kekleri ve yanında da kahvelerini içerken, şehre şöyle bir göz attığınızda, Avusturya’ya bir kez daha hayran olacaksınız. Çünkü bu ülkenin şehirlerinin her biri, farklı özellikleriyle kendisini size aşık edecek…

Alışveriş olmadan asla!
Avusturya'ya gidip de almadan dönmemeniz gereken bazı şeyler var; İlk başta dünyaca ünlü Viyana porselenleri, el oyması tahtadan yapılan hediyelik eşyalar, camdan yapılmış süs eşyaları, Mozart amblemli çikolatalar, vitrinlere baktığınızda sizi sanki kraliyet çağlarına götürecek nostaljik objelerden mutlaka almalısınız.
"Karntner Strasse" caddesi alışveriş yapmak için aradığınız birçok ürünü bulabileceğiniz bir cadde... Avusturya’da alışveriş için dükkanlar Pazartesi ve Cuma günleri genelde sabah 05.00’ten akşam 21.00’e adar açık. Cumartesi günleri ise saat 18.00’e kadar alışveriş yapabilirsiniz. Avusturya’da gezerken, tütün satan dükkanlar dikkatinizi çekecektir. Buradan sigaraları ve ürünlerini orijinal fiyatları ile satın alabilirsiniz. Geleneksel kıyafetlerin satıldığı mağazalar, deri eşyalar, mobilyalar, süs eşyaları ve en büyük mağazalar Viyana’nın en büyük caddesi olan Mariahilfer Caddesi’nde bulunuyor. Viyana’nın ikinci en büyük caddesi ise; Landstraßer Hauptstraße. Bu cadde 80’li yıllarda yeniden inşa edilmiş. Avusturya’nın en büyük ikinci alışveriş caddesi ise; Mariahilfer’den sonra, Linzer Landstraße. Bu cadde ana bir meydandan başlıyor ve sayısız dükkan ile devam ediyor. Bu cadde üzerinde Neuer Dom adı verilen Avusturya’nın en büyük kilisesi bulunuyor. Bir başka önemli cadde ise; Maria Theresien-Straße, bu caddede de Avrupa’nın en görkemli bulvarı bulunuyor. Avusturya’nın dört bir yanı alışveriş yapmak isteyenler için ideal…

Viyana’da eğlence dolu dizgin!
Viyana'da eğlence hayatı dolu dizgin sürüyor. Çok sayıda eğlence mekanı bulunan başkent Viyana'da, özellikle 1. ve 11. caddelerde bulunan mekanlar hoşunuza gidecektir. Avusturya'da DJ'ler eşliğinde eğlenebileceğiniz bir çok mekana rastlayabilirsiniz. Başkent Viyana'da ulaşım çok rahat. Viyana'da ulaşım için ilk öğrenmeniz gereken adreslerin numaralara göre olduğu. Adresler numara ile başlıyor ve ardından sokak adı ve bina adı gibi bilgiler geliyor. Eğer aradığınız adres için bu numaralara dikkat ederseniz gideceğiniz yeri kolaylıkla bulabilirsiniz. Bir şehirden bir şehre gitmek için ise otobüsü kullanabilirsiniz. Sabah 05:00’e kadar hizmet veren otobüslerle ulaşım sağlayabilir, 00:45’e kadar çalışan metroyu da kullanabilirsiniz. Ama eğer herhangi bir seyahat acentesi ile gitmeyip, kendiniz gezecekseniz araba kiralamayı da size önerebiliriz.



0 yorum:

Yorum Gönder