16 Mayıs 2011 Pazartesi

Amsterdam


Amsterdam

Amsterdam

Hollanda’da eğlence denince akla gelen ilk şehir Amsterdam’dır. Çılgın bir eğlence anlayışınız varsa, Amsterdam tam size göre bir şehir. Amsterdam'da eğlence hayatı çok hızlı bir şekilde akıp gider...


Uçuş süresi: 3,5 saat
Para birimi: Euro
Saat Farkı: 1 saat geri
Vize: Shengen vizesi gerekmektedir

Hollanda’nın başkenti olan Amsterdam, 12.yy’da bir balıkçı köyü olarak kurulmuş. Şimdilerde ise nüfus olarak en büyük ve kültürel olarak da Hollanda’nın en önemli kendi pozisyonuna gelmiş.
Amsterdam denince akla Dam Meydanı gelir. Dünyanın pek çok yerinden ziyaretçi akınına uğrayan bu meydan Amsterdam’ın simgesi haline gelen 17. yüzyıldan kalma yapılar ile süslüdür. Avrupa’nın en eski tarihsel kentlerinden biri olan bu şehirde, iç içe geçmiş ay biçimindeki kanallar şehrin güzelliğine güzellik katar. Karavan ve bot şeklinde yapılmış olan evler kanalların üzerindeki görüntüleri ile fotoğraf meraklılarının objektiflerini doğrulttukları ilk noktalardan biri haline gelmiştir.

Bu kadar tarihsel yapıya sahip şehirde elbetteki gezmeniz gereken pek çok müze var bunlardan en önemli iki tanesi size Amsterdam’a ait geniş bir bilgi verecektir.
Van Gogh Müzesi: Gerek yaratığı eserleri gerekse çılgınlıklarıyla dünyaya yeni bir çığır açan Van Gogh'un ünlü eserlerini bu müzede görmeniz mümkün.
Stedijk Müzesi: Picasso, Monet, Kardinsky gibi ünlü sanatçıların eserlerini bir arada görmek istemez miydiniz?
Erotic Museum: Amsterdam'a çılgın şehir yakıştırmasının yapılmasının nedenlerinden biri...
Madame Tussaud's Scenerama, Amsterdam Historical Museum, Artis zoo, ve yaklaşık olarak 1000 yel değirmeni
olan şehrin her köşesi gezmeye değer.

Hollanda’da lezzet şölenine buyurun…
Hollanda peyniri(Gouda): Hollanda’ya özgü olan lezzetlerden ilk bahsedilmesi gereken Hollanda peynirleridir. Hollanda peyniri, ortaçağda özellikle seyyahların ve denizcilerin gözde yiyeceği olmuştur. Lezzeti ve besin değerinin yüksek olmasının dışında uzun ömürlü olmasıyla da tercih edilen bir yiyecek olarak tanınmış ve zamanla ünü tüm dünyaya yayılmaya başlamıştır.
Portakal renginde ki kılıfıyla tanınan, Guado'nun her yemekte tadına bakmanız mümkün. Sabah kahvaltı sofralarında, çorbaların içinde rendelenmiş olarak ve pizzaların içine katılmış haliyle Hollanda’da her öğünde yiyebileceğiniz özel tatlardan bir tanesidir.


Ringa balığı: Hollanda ile özdeşleşmiş bir balık türüdür. Dünyada adından söz ettiren bu balık çeşidini Hollanda’da sabah kahvaltılarında bile masanızda bulmanız mümkün. Ringa balığı dünyaca ünlü bir lezzet olmasının dışında, oldukça vitaminli bir yiyecektir. Hollanda yolcululuğunuzda, hem lezzetli yemekler yemek, hem de sağlıklı beslenmek istiyorsanız ringa balığının tadına bakmalısınız.
Hollanda'nın sadece peynirden oluşan bir yemek kültürleri yok tabii ki de! Yemek kültürlerinden bahsetmek gerekirse; ilk olarak, patates ve elma gibi iki lezzetin bir arada suda kaynatılarak yapılan "elmalı patates" deneyebileceğiniz lezzetlerden bir tanesidir.


Hollanda mutfağından bahsettikten sonra bu yemekleri nerelerde yiyebileceğiniz söylemek gerekirse; ilk olarak Ringa balığı yemek için Roterdam en iyi tercih olacaktır. Elmalı patates yemeğini ise Hollanda’nın her şehrinde bir çok restoranda bulabilirsiniz. Amsterdam’da yemek yemek isterseniz Hollanda mutfağı ile ilgili olarak biraz hayal kırıklığına uğrayacağınız söylenebilir, Amsterdam yemek kültüründen çok, sınırsız yaşamlarıyla ve çılgın gece hayatıyla adından oldukça söz ettiren bir şehir olduğu için burada daha çok, dünya mutfaklarından seçenekler bulmanız mümkün. Özellikle Dam Square gibi ünlü caddelerinde damak tadınıza uygun bir çok lezzeti bir arada sunan mekanları bulabilirsiniz.


Hollanda’da alışverişe dikkat! Biri sizi durdursun!
Hollanda’da satın alacağınız ilk ürün kesinlikle Hollanda’ya özel olan tahta ayakkabılar olmalıdır. Bu ayakkabıları giymek için olmasa da, kendinize ve sevdiklerinize çok iyi birer Hollanda hatırası olması için satın alabilirsiniz.
Amsterdam, antikaların, hediyelik eşyaların, mücevherlerin ve kitapların şehri olarak bilinir. Genelde alışveriş yapabileceğiniz dükkanlar Pazartesi günleri 13:00 ile 18:00 arasında açık oluyorlar. Salı ile Cuma günleri arasında ise sabah 9 ile 10 arasında açılan dükkanlar akşam 18:00 e kadar açık oluyorlar. Pazar günleri ise şehir merkezindeki Kalcerstraat, Dmrak, Leidsestraat’te alışveriş yapabilirsiniz. Amsterdam’da birçok cadde araç trafiğine kapalıdır.
Ayrıca Amsterdam, pazar alışverişleriyle de oldukça ünlü bir şehirdir. Bu pazarlarda elektronik eşyalardan, ipek dokumalara kadar aradığınız bir çok ürünü bir arada bulabilirsiniz. Özellikle Waterloo Meydanı’nda kurulan bit pazarında oldukça ilginç ve bir o kadar da değişik ürünleri bir arada bulabilmeniz mümkündür.

Amsterdam'da güneş doğsa bile eğlenceye devam...

Sabahlara kadar süren partileri, alternatif gece hayatı ile adından oldukça söz ettiren Amsterdam'da dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Özellikle esrar satışının serbest olmasından kaynaklanan bir nedenden dolayı oldukça dikkat etmeniz gerekmektedir. Çünkü hiç anlamadığınız bir anda siz de bir parçada olsa esrarın tadına bakabilirsiniz.
Hollanda’ya gelen bir çok ziyaretçinin eğlenmek için ilk seçeneği Amsterdam’dır. Ancak Roterdam’ın da, oldukça eğlenceli bir şehir olduğu söylenebilir. Özellikle yaz aylarında düzenlenen festivalleri ile adından söz ettiren bir şehirdir. Bu karnavalların en önemliler ise; Surinamlı, Karayip, Güney Amerika ve Afrikalıların toplandığı karnavaldır. Karnavallarda canlı Latin müziği çalınıyor, yürüyüşçüler ve izleyiciler dans ederek kutlamalar yapılıyor.
Amsterdam, uluslar arası kültürlerin mutfaklarının sunulduğu restoranları, renkli gece hayatı, ulaşım kolaylığı, sakinliği ile sizi büyüleyecek. Şehrin her yanını bisikletler ile dolaşabileceğiniz kadar küçük bir şehirde çok romantik dakikalar yaşayacaksınız.

Hollanda’da en çok karşılaşacağınız dükkanların en başında; kahve dükkanları geliyor. Hollanda kahve çeşitlerinin içerisinde genelde Hint Keneviri bulunduğundan dolayı, şehirde 18 yaşından küçüklere bu kahvelerin satışı yasak. 5 grama kadar uyuşturucu taşımanın ve kullanımın serbest olduğu ülkede, fazlası yasaklanmış durumda.

Akşamın erken saatlerinden itibaren kalabalıklaşmaya başlayan Amsterdam caddeleri ve meydanlarında gecenin ilerleyen saatlerinde inanılmaz kalabalıklar görmeniz mümkün. Dam Meydanı’nın özellikle arka tarafında bulunan Red Light District’in büyük turist grupları ile sarılmış olduğunu göreceksiniz.


0 yorum:

Yorum Gönder